Katty Hauptman Historiska museet

Damen i Tuna ska ut och resa

I sällskap har hon Freja, Frej, Oden och många fler. Det blir ett spännande gäng från Historiska museet som ska kuska runt i världen.

Idag fotograferades några av de finaste föremålen i utställningen We call them Vikings. Damen i fråga är min personliga favorit. Hon är helt magisk när man kommer nära och ser de fint utformade detaljerna.

Tjuvkika på utställningen We Call Them Vikings

Denna demofilm är en första visualisering av utställningen. Filmen ska förbättras på några punkter innan den är helt klar, men denna version visades nyligen för hugade utställningsintressenter på en konferens i Berlin.

Utställningen We Call Them Vikings ska ut på turné under minst fem år. Första stopp blir i Nederländerna, där den öppnar i maj 2012. Därefter följer en rad turnéorter i Europa innan det bär av till USA.

Gränslöst på #Historiska museet

I går hade vi intern vernissage på utställningen “Gränslöst - en global upptäcktsfärd på Historiska museet”. Det här är ett ämne som förtjänar stor uppmärksamhet, inte trots att vi är på “Sveriges” Historiska museum, utan just därför. I alla tidsperioder från stenåldern fram till idag finns exempel på utbyte av kunskaper mellan människor i olika regioner och traditioner. Mycket av det svenska har uppstått i möten mellan olika kulturer. Det är spännande tycker jag.

Museichefen Lars Amréus funderar kring introduktionstexten.

Fredrik Svanberg har i flera inlägg på sin blogg skrivit om att de globala aspekterna i historien syns ganska lite i museet. Föremålen är klassificerade efter var i Sverige de har hittats och inte efter var de har sitt ursprung. Många av de finaste sakerna i samlingarna kommer från andra håll i världen. Se Fredriks 20-i-topp-lista här.

Denna nordindiska Buddha finns i utställningen Vikingar och är en av flera representanter för religiösa korsvägar. Foto från Historiska museets Flickrström.

Det är alltså inte alltid det internationella sammanhanget framgår i basutställningarnas berättelser. Därför har vi nu skapat en “gränslös” introduktion i museets entréhall. Här presenteras fem centrala teman som sedan kan följas genom utvalda föremål i alla våra utställningar. Vi har valt att gruppera berättelserna i utbyte av: kunskaper, språk, religion, seder och bruk, samt dräkt och mode.

Varför finns världen? Ett tema i Gränslöst handlar om religion.

Som besökare får du med dig en folder och kan bege dig ut på din globala upptäcktsfärd. Konceptet börjar i liten skala, men kan efterhand byggas på med fler delar. Världen är på tillväxt på Historiska museet!

Follow on Tumblr